Velkommen til Toppomania

Toppomania viser bilder og referat fra turer i Norge, Europa og resten av verden. Topplister dekker de fleste topper Norge, alle ned til hundre meter primærfaktor og alle høyeste punkt i kommuner, og enkelte lister for andre land.

Hovedformål

Forhåpentligvis kan Toppomania medvirke og hjelpe til

Toppomania vokser

Toppomania har kommet inn i tenårene. Den tredje utgaven kom åttende august 2017. Den første utgavene kom i 2003 og inn i 2004. Nettstedet har ett tema, nemlig topper. Toppene beskrives med høyde, primærfaktor og sekundærfaktor samt posisjon og rute med vanskelighetsgrad. Toppene på nettstedet inkluderer de fleste steder det går nedover på alle kanter, fra de høyeste tinder via skogkledde åser, vidder, åkerland til skjærgården.

Toppomania utvikles kun av en person. Alle toppene har jeg også selv funnet opplysningene til via kart og andre kilder samt med ulike bidrag fra andre. Nettserver leier jeg, og publisering står jeg for på egenhånd.

Toppomania består av flere deler. En stor database med alle topper i Norge samt en rekke topper i andre land baseres på fakta og objektive data kontrollert mot eksterne kilder. En blogg med referat og bilder fra turer utgjør en mer personlig og subjektiv del. Tips og råd til turer kan bli nyttig å lese. Enkelte teoretiske betraktninger og begrunnelser rundt topper kan studeres under Teori. Noen bestigninger til andre personer inkludert mitt turfølge samt historikk finnes under bestigere.

Filosofi

Toppomania vil bruke lettleste sider mer som en utvidet bok med søkefunksjoner enn et spill med bevegelig grafikk. Alle tekst står i mørk tekst på lys bakgrunn, kun én skrifttype og tre størrelser på skrift benyttes. Ulike tema får ulike farger og utforming. Alle sidene får egen url du kan lagre som bokmerke, men noen unntak vil forekomme som lysbilder. Spesielt under utvikling av nye sider kan spesielle løsninger benyttes uten egen url. Testsider og nye funksjoner legges ut kontinuerlig, men kjernefunksjonalitet bør virke hele tiden.

Toppomania har kan brukes til å lese om topper eller referater fra turer eller planlegge turer. Nettstedet har tre hovedmålgrupper, meg hjemme ved min skjerm med HD eller 4K der jeg satser på full bruk av skjermen uten unødig tomrom, meg på tur der jeg trenger raske lettleste sider på ulike dingser og pc-er jeg bruker en enkelt gang, samt alle andre i samme situasjon eller har lyst til å lese om topper og toppturer.

Ettallet du trykket på kan stå for første gang, men også kun en gang. Forhåpentligvis trenger du ikke å trykke på ettallet en gang til, enten fordi du finner fram eller fordi du finner noe matnyttig å gjøre.

God tur på i den virtuelle verden eller i den langt større naturen.


Geir Åke Dahlen 8 til 11, 28 august 2017